Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Afrikas äldsta träd dör i rasande takt

Baobab-träd. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Ett av Afrikas äldsta trädslag, baobab-träd, dör i snabb takt. De mellan 1100 och 2500 år gamla träden har det senaste årtiondet minskat abrupt. Vissa av de enorma träden går ända tillbaka till antikens Grekland.
    Forskare studerade mer än 60 av de äldsta och största baobab-träden mellan 2005 och 2017. Av de 13 äldsta träden har 9 dött eller så har deras rotsystem eller delar kollapsat under de senaste 12 åren. Träden ligger i Zimbabwe, Namibia, Sydafrika, Botswana och Zambia.
    Även om orsaken till träddöden är oklar säger forskarna att den kan bero på klimatförändringar, som slagit särskilt hårt mot södra Afrika.
    The Mysterious Life (and Death) of Africa’s Oldest Trees.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv