Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Cascata delle Marmore

Cascata delle Marmore-fallen. (Foto: Wikimedia Commons.)

Cascata delle Marmore är ett konstgjort vattenfall från romartiden i Italien. Höjden på fallet är 165 meter och är det högsta konstgjorda fallet i världen. Fallet har tre nivåer och den högsta nivån är 83 meter. Cascata delle Marmore ligger cirka 8 km från Terni, provinshuvudstad i Umbrien.
    Floden Velino flyter genom bergen som omger staden Rieti och i antiken var området en våtmark som härjades av malaria. För att åtgärda problemet beordrade konsul Manius Curius Dentatus, 271 f.Kr. att en kanal skulle byggas så att våtmarken skulle dräneras på vatten och ledas mot en klippa vid Marmore. Därifrån skulle vattnet falla ner till floden Nera.
    Lösningen skapade problemet att när Nera hade högt vattenstånd så hotades staden Terni. Frågan blev så omstridd mellan de två städerna att den romerska senaten var tvungen att ta upp problemet 54 f.Kr.. Cicero representerade Terni och Aulus Pompeius representerade Rieti. Senaten löste inte problemet som förblev det samma i århundraden.
    Cascata delle Marmore: A Man-Made Waterfalls Created by Ancient Romans.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv