Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fotografen som trotsade Mount St. Helens

Mount Saint Helens med en 1 km hög rökkvast den 19 maj 1982.
(Foto: Wikimedia Commons.)

I slutet av mars 1980 markerade ett antal jordskalv inne i Mount St. Helens i State of Washington, att vulkanen höll på att vakna upp efter att ha varit vilande i 123 år.
    Den 18 maj 1980 exploderade vulkanen. Den blev ungefär 150 meter lägre när den väldiga sidan av vulkanen störtade samman. När sen trycket minskade inträffade två explosioner samtidigt som det bildades en väldig tryckvåg. Tryckvågen skövlade skog inom 25 kilometers radie från kratern.
    Den 18 maj 1980 var en frilansfotograf, Robert Landsberg (November 13, 1931 – May 18, 1980) cirka sju kilometer från toppen och dokumenterade händelsen. Robert hade besökt det murrande berget sedan april och hade gjort dussintals framgångsrika vandringar och klättringar till olika utsiktsplatser för att fånga den föränderliga vulkanen.
    The Photographers Who Braved Mount St. Helens.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv