Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

NGC 6302: Fjärilsnebulosan

Fjärilsnebulosan. (Foto: NASA, ESA, Hubble.)

De ljusa kluster och nebulosor på jordens natthimmel kallas ofta för blommor eller insekter. Även om fjärilsnebulosans vingspänne täcker över 3 ljusår, är NGC 6302 inget undantag. Med en uppskattad yttemperatur på ca 250.000 grader C har den döende centrala stjärnan i denna speciella planetariska nebulosa blivit extremt het, skiner starkt i ultraviolett ljus men dolt från direktsyn med en tät torrsubstans.
    Den här skarpa närbilden registrerades av rymdteleskopet Hubble 2009. Den centrala stjärnan i gas- och stoftmolnet har inte observerats, men NGC 6302 spektrum tyder på att den är mycket het. Stjärnan den bildats ur måste därmed ha varit stor, ett par gånger större än solen.
    NGC 6302 ligger ungefär 4.000 ljusår bort i konstellationen Skorpionen.
    Se bilden i större format på Astronomy Picture of the Day: NGC 6302: The Butterfly Nebula.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv