Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

17 mars 1719 – Ulrika Eleonora kröns

Ulrika Eleonoras kröning i Uppsala domkyrka den 17 mars 1719. Målning av Johan Henrik Schildt. (Foto: Wikimedia Commons.)

För 300 år sedan, den 17 mars 1719, ägde den sista kröningen rum i Uppsala domkyrka. Det var Ulrika Eleonora som vigdes till drottning av Sverige. Det var efter broderns, Karl XII:s död, som hön blev regent. En period som dock blev kort, redan 1720 överlät hon kronan till sin make Fredrik I.
    Ulrika Eleonora blev den sista svenska regent som krönts i Uppsala domkyrka. Med undantag för Gustav IV Adolfs kröning 1800, som hölls i Norrköping, genomfördes alla efterföljande kröningar i Stockholm, fram till Oscar II:s 1873, som blev den sista.
    Svenskt kvinnobiografiskt lexikon: Ulrika Eleonora d.y., drottning.
    Historiesajten: Ulrika Eleonora (d.y).
    Wikipedia: Svenska kröningar.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv