Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Skönheten hos saltgruvor

Flerfärgade väggar i en saltgruva på 420 meters djup, nära staden Soligorsk, södra Minsk, Vitryssland. Delar av gruvan har omvandlats till en “speleotherapy”-klinik *) för behandling av andningssjukdomar som astma och bronkit. (Foto: Sergey Mikhalenko / Shutterstock.)

Även om det finns rikligt med salt här på jorden, krävs det fortfarande extraktion från stenavlagringarl eller saltvatten. Processen att bryta salt kan skapa intressanta landskap, inklusive djupa, stabila grottor, mångfärgade vattenpooler och geometriska sniderier. Några av dessa platser har till och med blivit turistmål, de fungerar som konsertsalar, museer och hälsoparker.
    Här är bilder från saltgruvor och avdunstningsdammar över hela världen, över och under marken.
    The Strange Beauty of Salt Mines (23 foton).

*) Ordet “speleotherapy” är bildat av de två grekiska orden “spelion” = grotta och “therapeía” = behandling.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv