Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Första stora studien av proteiner hos patienter med ALL

Forskarna har studerat aktiviteten i mer än 8000 gener och proteiner.
(Bild: Mostphotos.)

Den vanligaste cancerformen hos barn är akut lymfatisk leukemi (ALL). Nu har forskare på Lunds universitet i samarbete med Karolinska institutet, SciLifeLab och University of Cambridge genomfört den största analysen av ALL på proteinnivå hittills, genom att studera aktiviteten i mer än 8000 gener och proteiner. Resultatet visar en avvikande veckning i DNA-strängen, något som i sin tur påverkar genernas aktivitet. Studien publiceras nu i Nature Communications.
    Ungefär en fjärdedel av de barn som drabbas av ALL har en form av leukemi som kännetecknas av att de sjuka cellerna innehåller för många kromosomer, så kallad hyperdiploidi. Ibland kan man hitta upp till 67 kromosomer i en och samma cell.
    Lunds universitet: Första stora studien av proteiner hos patienter med ALL.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv