Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Hur Leonardo da Vinci gjorde en Google-karta år 1502

Den första “Google”-kartan …

Leonardo da Vinci är känd för sin konst och uppfinningar – men också hans banbrytande kartor, som den här av Imola, Italien. Det var en prestation av teknologisk och symbolisk fantasi. Och det blev också ganska korrekt.
    “Drafting 1502” motsvarar en “satellit”-karta och var ett enormt företag, men Leonardo lyckades med det. Hans tidiga karta hjälpte italienske politikern Cesare Borgia att bygga sig en uppfattning om staden Imola som var mycket mer exakt än de flesta samtida kartor. Genom att använda noggranna mätningar av vinklar och mäta avstånd med en primitiv metod lyckades Leonardo skapa en karta som var mycket noggrann.
    Kartan – en “ichnographic” (grundplan, horisontell genomskärning) – var ett steg framåt för att visa hur kartor kan fungera för att representera geografi. Även om det är markerat med vissa felaktigheter, är det fantastiskt exakt för tiden och har drivit fram kartkonsten. Leonardos Imola förblir, även idag, en anmärkningsvärt användbar guide till staden.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv