Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ryskt teleskop kartläggaer svarta hål

Bild på ett svart hål, ritad av konstnär. (Bild: JPL-Caltech / NASA / EPA.)

Enligt BBC ska Ryssland ha satt igång ett avancerat rymdforskningsprojekt som ska studera svarta hål i rymden. Teleskopet Spektr-RG ska hålla koll och kartlägga källor till röntgenstrålning i universum, bland annat från svarta hål. Man ska också undersöka den mörka materien som beräknas utgöra 96 procent av all massa i universum.
    Teleskopet sköts nyligen upp från Baikonur i Kazakstan och kommer resa 1,5 miljoner kilometer till lagrangepunkt två. Spektr-RG sägs kunna hitta tre miljoner nya supermassiva svarta hål under sin livstid.
    BBC News: Spektr-RG: Powerful X-ray telescope launches to map cosmos.
    Wikipedia: Lagrangepunkt.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv