Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Kärnkraftsreaktorn Kilopower redo för rymden 2022

Konstnärens illustration av ett kärnkraftssytem på Mars yta med fyra enheter om 10 kilowatt. (Foto: NASA.)

Den dag människan bosätter sig på Mars så kommer det att krävas mängder av energi. En del av den kommer antagligen från olika typer av kärnkraftverk. NASA har tillsammans med den amerikanska myndigheten Department of Energy (DOE) utvecklat reaktorn Kilopower, som är en reaktor framtagen för att fungera i rymden.
    Kilopower ska minst kunna generera 1 kilowatt elektricitet (1 kWe) vilket ska kunna skalas upp till 10 kWe. Livslängden på en Kilopower-reaktor uppges ligga på cirka 15 år. NASA och DOE genomförde lyckade tester med Kilopower under 2018. Patrick McClure som leder Kilopower-projektet på DOE tror att de små kärnkraftverken kan vara redo att lyfta mot rymden om cirka tre år.
    Läs mer på Space: Nuclear Reactor for Mars Outpost Could Be Ready to Fly by 2022.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv