Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Dublins statyer och deras smeknamn

Molly Malone. (Foto: William Murphy.)

Irlands huvudstad Dublin är full av statyer. Det verkar vara en nationell besatthet att uppföra dem. Och också en förkärlek för invånarna i denna rättvisa stad att ge dem smeknamn.
    Självklart finns Irlands store författare, James Joyce, som staty i Dublin, den stad där han var född och uppvuxen och som han skrev om i fyrtio år, trots att han lämnade den redan vid 22 års ålder.
    Molly Malone – eller Mol Ní Mhaoileoin som hon är känd för på det irländska originalspråket – är en av Dublins mest kända medborgare i det förflutna, även om hennes sanna identitet förmodligen aldrig kommer att fastställas. Hon är också känd som “Cockles and Mussels”, som är en populär visa från Irland. Visan har blivit Dublins inofficiella sång. Den skrevs 1880 av James Yorkston.
    Se fler statyer i Dublin: The Statues of Dublin and their Notorious Nicknames.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv