Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

The Equal Edit: Göra svensk historia på Wikipedia mer jämställd med kön

The Equal Edit ska få in fler artiklar om historiska svenska kvinnor.

En klar majoritet av artiklarna på Wikipedia handlar om män – hur kan den fria encyklopedin bli mer jämställd? Den frågan diskuteras på den internationella konferensen Wikimania 2019, som i år hållits på Stockholms universitet (14–18 augusti). Temat för årets konferens, ”Starkare tillsammans”, och i det ingår att göra Wikipedia mer jämställt.
    I dag handlar cirka 20 procent av personporträtten på Wikipedia om kvinnor och när det gäller svensk historia så är bara runt 10 procent av dem som omnämns kvinnor. Initiativet kallas för “The Equal Edit” och John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige, i ett pressmeddelande:

Wikipedia används av 85 procent av svenskarna och är en av de viktigaste källorna till fri kunskap i Sverige. I artikeln ”Sveriges historia” på svenskspråkiga Wikipedia är endast 10 procent av de personer som nämns kvinnor. Lokala historiker har nu hjälp till att identifiera kvinnor som haft stort inflytande på den svenska historien men som tidigare inte uppmärksammats på Wikipedia. Med ”The Equal Edit” vill vi stödja våra volontärer att kunna uppdatera den svenska historieskrivningen så att den bättre uppmärksammar Sveriges inflytelserika kvinnor.

“The Equal Edit” har genomförts i samarbete med bland annat tidsskriften Historiskan – Sveriges första historiska tidskrift med fokus på kvinnor.
    Konferensen har också haft draghjälp från svenska Utrikesdepartementet.
    Wikimedia: The Equal Edit: Making Swedish history on Wikipedia more gender equal.
    Regeringskansliet: 100 miljoner sidvisningar av artiklar om kvinnor genom UD-initiativet WikiGap.
    Historiskan.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv