Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

20 nya månar runt Saturnus

Bild: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute, Paolo Sartorio.

Ett amerikanskt forskarlag har hittat 20 nya månar runt solsystemets vackraste planet, Saturnus. Därmed känner man till 82 månar som cirklar runt Saturnus vilket gör att planeten nu tar över titeln som den månrikaste planeten i vårt solsystem från Jupiter, en planet som med sina 79 månar fram tills nu har haft ledartröjan i vårt solsystem.
    Saturnus nya månar är väldigt små och har en storlek på 3 till 4 kilometer i diameter. Det kan jämföras med vår egen måne som har en diameter på nästan 3.500 kilometer. De nyupptäckta månarna roterar åt samma håll som Saturnus medan de övriga 17 månarna roterar i motsatt riktning.
    National Geographic: Discovery of 20 new moons gives Saturn a solar system record.
    Gizmodo: Whoa, Astronomers Just Found 20 News Moons Around Saturn.
    Carnegie Science: Help Name 20 Newly Discovered Moons of Saturn!

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv