Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

NASA visar ny rymddräkt

NASA har presenterat en ny rymddräkt som det är tänkt att astronauter ska använda på den internationella rymdstationen, månen och kanske till och med Mars någon gång i framtiden.
    Den nya dräkten är inte så olik de som Neil Armstrong och Buzz Aldrin använde på månen för 50 år sedan men uppges vara betydligt mycket bekvämare och mer flexibla. Bland annat får astronauterna möjlighet att röra sig lite mer normalt och slipper att förflytta sig genom att “kaninhoppa” på månens yta som astronauterna i Apollo-programmet gjorde.
    NASA kallar den nya rymddräkten för Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) och var och en av rymddräkterna kommer att individanpassas med hjälp av 3D-utskrivna inlägg i dräkten. Än så länge har xEMU testats i vatten här på jorden, men man planerar att börja testa rymddräkterna på ISS under 2023. 2024 siktar USA att landa på månen återigen och då ska den nya rymddräkten användas.
    NASA: A Next Generation Spacesuit for the Artemis Generation of Astronauts.
    NASA: Explore Moon to Mars.
    NASA: Artemis.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv