Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Vattensork

Det var inte så länge sedan som naturforskare förutspådde att vattensorken skulle utrotas i Storbritannien inom några år. Predation av den nordamerikanska minken, förlust av livsmiljö och förorening verkade vara de främsta orsakerna.
    Det mycket älskade lilla däggdjuret, odödligt i fiktion som Ratty i Kenneth Grahames “Det susar i säven” (originalets titel “Wind in the Willows”), verkade tillhöra historien. Den fick skyddad status så sent som 2008 – en lagstiftning som många ansåg vara för sent.
    Ändå, för bara några år efter de svåra förutsägelserna verkar det som om vattensorken är tillbaka igen, ett vittnesbörd om den hjälp den har fått från naturvårdare. Kolonier på över två tusen finns nu på flera platser i Storbritannien. För mindre än tio år sedan avslöjade undersökningar av samma platser mindre än tjugo på varje plats.
    Läs mer och se sköna foton: The Water Vole – Back from the Brink.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv