Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Första signalen efter magisk rymdpassage

Bild: NASA/JPL-Caltech.

Det har gått 41 år sedan NASA sköt upp rymdsonderna Voyager 1 och Voyager 2. De hade elva mätinstrument ombord, tre generatorer som får el från radioaktivt plutonium. De hade också varsin likadan gyllene grammofonskiva med musik från olika kulturer, hälsningar på 60 språk och ljud från mänskliga aktiviteter. Skivorna hade symboler som visar hur de ska spelas upp om någon främmande civilisation skulle råka på sonderna ute i världsrymden.
    Fortfarande, efter mer än 40 år, fungerar instrumenten på båda rymdsonderna, och de fortsätter skicka hem data. För ett år sedan tog den amerikanska rymdsonden Voyager 2 klivet ut i den ”riktiga” rymden. Nu har sonden skickat tillbaka den mest detaljerade signalen hittills.
    NASA: NASA’s Voyager 2 Probe Enters Interstellar Space.
    Earth Sky: Voyager 2 sends back insights on interstellar space.
    The Guardian: Voyager 2: the story of its mission so far – in pictures.
    The Sky: Probes » Voyager 2.
    Universe Today: What Voyager 2 Learned After Spending a Year in Interstellar Space.
    NASA: Voyager.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv