Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Statiner – kolesterolsänkarna som splittrar läkarkåren

Statiner är ett av de mest förskrivna läkemedlen men också ständigt debatterade. Är de livsviktiga? Eller livsfarliga? Eller varken eller?
    Mer än hälften av Sveriges vuxna befolkning har ett förhöjt kolesterolvärde, det som också benämns höga blodfetter. Dessa fetter ansamlas tillsammans med kalk i kärlen som då blir stelare och trängre, varvid blodet får svårt att passera. Tillståndet kallas ateroskleros, eller i dagligt tal åderförkalkning, och är enligt Hjärt-Lungfonden den viktigaste orsaken till kardiovaskulära händelser som hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.
    Forskning.se: Statiner – kolesterolsänkarna som splittrar läkarkåren.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv