Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Programvara lagras i domedagsvalv

Microsoft-ägda GitHub har inlett ett projekt att lagra åtskilliga terabyte med öppen källkod i en nedlagd kolgruva på Svalbard. Koden ska sparas på speciella filmer tillsammans med information som berättar hur filformatet ska tolkas. Tanken är att filmerna med koden ska fungera i minst tusen år, något som ska göra att kunskapen bevaras genom en ny medeltid.
    På Svalbard finns, som bekant, det världskända Svalbard globale frøhvelv (Global Seed Vault), Anläggningen kallas även för “Domedagsvalvet” eller “Domedagsbunkern” i media. Det är en norsk statligt ägd anläggning som används som genbank för växter. Men nu även, bland annat, källkoden till programmeringsspråk som Python, Ruby och Rust samt även koden till kryptovalutorna Bitcoin och Ethereum samt AI-verktygen Tensorflow och FastAI.
    Bloomberg: Open Source Code Will Survive the Apocalypse in an Arctic Cave.
    Global Seed Vault.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv