Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

35 nykomlingar i svenskan!

Årets nyordslista är här! Den innehåller 35 ord som etablerat sig i svenskan under 2019. Listan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen.
    Klimatfrågan har präglat 2019. Och klimatdebatten gör också tydliga avtryck i nyordslistan.
    “Flera av orden handlar om klimatsituationen, som Gretaeffekten, klimatnödläge, klimatdiktatur och klimatstrejk. Klimatfrågan märks även i ord som artdöden, grönt körfält och växtbaserat kött”, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet.
    Förra årets mest uppmärksammade nyord, flygskam, gav upphov till en diskussion som knoppat av sig i bland annat smygflyga, att flyga ändå men inte prata om det, och tågskryta, att stoltsera om att ta tåget i stället för flyget.
    Nyordslistan innehåller 35 ord som har skapats eller blivit vanligare under året. Alla ord är inte helt nya. Att de ändå finns med i listan beror på att användningen ökat under 2019. Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender. De visar aktuella ord och mönster för hur nya ord bildas i svenskan.
    Institutet för språk och folkminnen: Nyordslistan 2019.
    Nyrdslistan som pdf.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv