Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Sälen som provtagare av havsmiljön

Foto: Sorbonne University/Etienne Pauthenet.

Den antarktiska cirkumpolära strömmen flyter i en slinga runt Antarktis och förbinder Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen. Det är en av de viktigaste havsströmmarna i vårt klimatsystem eftersom det underlättar utbytet av värme och andra egenskaper mellan de hav som det länkar samman.
    Men hur strömmen överför värme, särskilt vertikalt från havets övre lager till bottenlagren och vice versa, är fortfarande inte helt klart. Strömmen är mycket turbulent och producerar virvlar – virvlande vortices som liknar stormar i atmosfären – mellan 50 till 200 kilometer i diameter. Den sträcker sig också över 21.000 kilometer genom en särskilt avlägsen och ogästvänlig del av världen, vilket gör det till en av de svåraste strömmarna för forskare att observera och mäta.
    NASA: Seal Takes Ocean Heat Transport Data to New Depths.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv