Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Herpetologen som dokumenterade sin egen död för vetenskap

Karl Patterson Schmidt var en känd amerikansk herpetolog som hade många års erfarenhet av ormar och andra reptiler. Men han misstog sig på ett mycket viktigt faktum – hur giftig en boomslang-orm (trädorm, Dispholidus typus) är. Han blev biten i tummen av en ung boomslang 1957.
    Genom att behandla ormbett som ett experiment att observera i stället för en nödsituation, sökte Schmidt inte behandling förrän det var för sent. Det kan dock alltid ha varit för sent, eftersom ingen antivenom (ormgiftserum) fanns tillgänglig 1957. Läs Schmidts berättelse på Amusing Planet.
    Amusing Planet: Karl Patterson Schmidt: The Herpetologist Who Documented His Own Death For Science.
    Engelska Wikipedia: Karl Patterson Schmidt.
    Wikipedia: Boomslang.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv