Världens största semla på Sergels torg
Det är inte ”fettisdagen” förrän i nästa vecka, den 25 februari, sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. I södra Sverige har de traditionellt ätits på fastlagsmåndagen. Dagen kallades då för “bullamåndag”.
Men redan i går tisdag stod världens största semla på Sergels torg i Stockholm. Den vägde 300 kilo, vilket var dubbelt så mycket som det var tänkt. Den är bakad av bagaren Daniel Granholm på bageriet Bake My Day i Huddinge.
Semlan innehåller 30 kilo mandelmassa, 80 kilo slät bulle, 100 kilo grädde och 2 kilo florsocker. Den går att äta och eftersom det är världens största semla hoppas bageriet nu på en plats i Guinness rekordbok.
Se video på SVT Nyheter: 300 kilo tung semla slår nytt världsrekord.
Mitt i Vasastan: 300 kg semla på Sergles torg – ska slå världsrekord.
Bake My Day.