Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Heligans förlorade trädgårdar

Jättehuvuden, grässkulpturer, djungelträdgårdar och gigantiska rododendron – det är de många landskap som Lost Gardens of Heligan har att erbjuda.
    Lost Gardens of Heligan (Heligans förlorade trädgårdar) är en restaurerad trädgård i Cornwall i sydvästra Storbritannien.
    Huset byggdes av William Tremayne 1603 och var herresäte i ett över 400 ha stort område mellan Petewan och Gorran. Den var nästan helt självförsörjande. Det fanns bland annat ett antal bondgårdar, stenbrott, skogar, ett tegelbruk, en kvarn, ett sågverk, ett bryggeri och en stor köksträdgård.
    Henry Hawkins Tremayne, John Tremayne och John Claude Tremayne, som alla var framstående botanister, byggde upp trädgården runt huset på 1800-talet. De samlade in en mycket stor mängd fantastiska växter från hela världen.
    Vid utbrottet av första världskriget gick alla manliga arbetare med i hertigen av Cornwalls lätta infanteri och stred på västfronten. Gården övertogs av krigsministeriet och lämnades tillbaka till familjen 1919.
    I de svåra tider som följde hyrde familjen Tremayne ut gården till familjen Williamson, som inte kunde behålla de anställda och trädgården började sakta förfalla. Under andra världskriget bodde den amerikanska armén på gården och övade landstigning inför ”D-dagen” på stranden vid Pentewan 1,5 km därifrån.
    I februari 1990 när Tim Smit och John Willis, som hade ärvt gården, vandrade genom de övervuxna ägorna började de planera restaureringen. Ett enormt arbete som resulterat i dagens över 300.000 m² vackra trädgård med vandringsleder genom de olika delarna.
    Atlas Obscura: Lost Gardens of Heligan.
    The Lost Gardens of Heligan: 200 acres of garden history, mystery and romance.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv