Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Sju nya namn flyttar in i almanackan

Fler namnsdagsbarn att gratulera. Foto: Vänersborgs museum, cc.

2022 läggs sju nya namn till i namnlängden. De nya namnsdagsbarnen är Cornelia, Henry, Maja, Noa, Olle, Regina och Tim.
    Det är Namnlängdskommittén som beslutat att föra in de sju nya namnen från och med år 2022. Bakgrunden är att kommittén har sett över och reviderat de allmänna principer som styr vilka namn som finns med i namnlängden.
    De nya namnen i almanackan hör ihop med dessa förändringar, och de har också gemensamt att de har blivit vanligare namn och att de har varit efterfrågade. Den nya namnlängden kommer att innehålla 627 namn, 307 kvinnonamn och 320 mansnamn.
    Förändringar av namnlängden görs med jämna mellanrum. Sedan den nya namnlängden infördes 2001 har den förändrats vid tre tillfällen: 2011, 2015 och 2018, då sammanlagt åtta namn tillkommit och tre tagits bort. Men i den kommande förändringen år 2022 blir det inga namn som försvinner.
    Institutet för språk och folkminnen: Sju nya namn flyttar in i almanackan.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv