Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Varmaste vintern i Stockholm på mer än 250 år

Stockholms gamla observatorium. Foto: Mostphotos/Gamma-Man.

Under 1700-talet var det ofta astronomer som observerade vädret, och när ett astronomiskt observatorium stod klart på Observatoriekullen intill nuvarande Odenplan i Stockholm hösten 1753 började man göra dagliga väderobservationer där. Stockholm har sannolikt världens längsta kontinuerliga mätserie av lufttemperatur. Det finns några platser, exempelvis Uppsala, där man startade ännu tidigare, men där har mätplatsen flyttats flera gånger. I Stockholm har mätningarna alltid gjorts på samma geografiska plats vilket är unikt.

– Tack vare den långa mätserien vet vi att årsmedeltemperaturen i Stockholm med omnejd under 2000-talet i genomsnitt varit ca 1,5 till 1,7 grader varmare än det klimat som rådde här från 1750-talet fram till början av 1900-talet. Den förändringen kan man säga är vår del av den globala uppvärmningen, förklarar Anders Moberg, lektor i naturgeografi vid Stockholms universitet och koordinator för databasen vid Bolincentret för klimatforskning.

Årets vinter, under perioden 1 december till 29 februari, hade en medeltemperatur på +2,6 °C. Det är 5,6 grader varmare än medelvärdet för 250-årsperioden 1756–2005, och 1,0 grader varmare än de båda vintrar som delar andraplatsen, 1790 och 2008.
    Stockholms universitet: Varmaste vintern i Stockholm på mer än 250 år.
    Bolincentret: Warmest winter in Stockholm on record.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv