Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ovanligt tidig vår – så svarar naturen i Sverige mot det allt varmare klimatet

Foto: Hanna Gamdrup.

De senaste decennierna har klimatet i Sverige blivit omkring två grader varmare i genomsnitt och i år har vi kunnat se en rekordmild vinter och tidig vår. Hur svarar då naturen – djur, insekter, växter – på ett allt mildare klimat? Forskare i Lund kan ge svar. Bland annat visar en alldeles färsk studie att vegetationen i Sverige börjar grönska mellan en och två veckor tidigare nu jämfört med för 16 år sedan.
    Den 20 mars infaller vårdagjämningen i Sverige. Men i praktiken har det varit vår länge, åtminstone i mellersta och södra Sverige. I Skåne uteblev den meteorologiska vintern helt och våren anlände ovanligt tidigt, med blommande påskliljor och japanska körsbärsträd som följd.
    Lunds universitet: Ovanligt tidig vår – så svarar naturen i Sverige mot det allt varmare klimatet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv