Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Tag en virtuell rundtur i viktorianska Pitt Rivers Museum

Pitt Rivers Museum är ett museum i Oxford, England. Det grundades 1884 av Augustus Pitt Rivers (1827–1900) – en anhängare av darwinismen och en samlare som överträffade alla andra. Organiseringen av cirka 50.000 artiklar har förblivit baserad på den ovanliga vetenskapen om “typologi” som uppfanns av Rivers – sakerna är ordnade i “typer” av saker (seriation).
    Man hittar instrument, vapen, kläder – allt man kan tänka på – och de visas sida vid sida från olika kulturer och tider.
    Det är platsen med de ökända krympta huvudena, som inspirerade en scen i Harry Potter; en plats där man kan hitta Yorkshires begravningskakor bredvid kinesiska begravnings-huvudbonader. Man börjar inse att detta är inte är en genomsnittlig samling.
    Ta en virtuell tur presenterad av V21 ArtSpace: Pitt Rivers Museum.
    Läs mer om museet på Messy Nessy Chic: Virtually Wander & Weave through an Enchanting Odditorium of Curiosities.
    Pitt Rivers Museum.
    Wikipedia: Pitt Rivers Museum


typologi är inom bland annat arkeologi och etnologi resultatet av klassifikation och seriation av föremål. Ibland tillskrivs typologier kronologiska dimensioner, men detta är inte nödvändigt.

seriation (av serie), en från amerikansk arkeologi hämtad term för olika arkeologiska dateringsförfaranden som innefattar ordnande av artefakter i tidssekvenser, serier.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv