Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Lysande kisel kan ge snålare kretsar

Foto: Nando Harmsen/Eindhoven University of Technology.

Forskare har lyckats framställa kisel som kan sända ut ljus. Det öppnar för strömsnåla datorkretsar med små inbyggda lasrar.
    Forskare vid Tekniska universitetet i Eindhoven i Nederländerna har tagit ett viktigt steg mot en laser i kisel. I tidskriften Nature beskriver de hur de lyckats få en legering av kisel och germanium att sända ut ljus.
    Halvledaren kisel är normalt ovillig att lysa. Tricket som forskarna tog till var att ändra materialets kristallstruktur från kisels normala kubiska form till en hexagonal struktur. Genom den nya symmetrin ändrades även de optiska egenskaperna.
    Forskning & Framsteg: Lysande kisel kan ge snålare kretsar.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv