Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Satellit servar annan satellit i rymden

Bild: Northrop Grumman.

Amerikanska rymd– och försvarsföretaget Northrop Grumman lyckades i förra veckan serva en amerikansk kommunikations-satellit som befunnit sig i omloppsbana runt jorden de senaste 19 åren.
    Kommunikations-satelliten Intelsat-901 som skickades upp i rymden 2001 och pensionerades förra året fick påhälsning av service-satelliten Mission Extension Vehicle-1 (MEW-1). De båda satelliterna dockade med varandra i slutet av februari vilket var första gången ett privat företag genomförde en sådan manöver.
    MEW-1 ska sitta fastkopplad vid Intelsat-901 och ge satelliten ytterligare fem års livslängd. Därefter ska Intelsat-901 pensioneras ännu en gång. MEW-1 ska därefter åka vidare för att ge någon annan satellit ett längre liv. Man hoppas att MEW-1 kan fungera i cirka 15 år innan det är dags för service-satelliten att själv gå i pension.
    Northrop Grumman har redan sagt att man kommer att skicka upp ytterligare service-satelliter till rymden.
    Space: Ailing Intelsat satellite begins new life in orbit after historic servicing mission success.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv