Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Världsrekord i internethastighet

Datatrafiken via internet är snabb numera, men det kan ju alltid bli snabbare. Det tyckte några forskare från Australien och lyckades därför få till en internetuppkoppling som nådde hela 44,2 terabits i sekunden. För att sätta den siffran i ett perspektiv som de flesta kanske förstår så innebär det att man skulle kunna tanka ner runt 1.000 HD-filmer eller 50 100GB Ultra HD Blu-ray på en sekund.
    För att nå den hastigheten så använde forskarna något som kallas ”microcomb” istället för lasrar. Microcomben genererar speciella frekvenslinjer i ett litet chip som gör att det går mycket snabbt. Tekniken kan användas i existerande optiska fiberkablar – det gör att att man inte behöver gräva ner nya kablar för att få ett snabbare nät. Forskarna lyckades nämligen uppnå hastigheten genom en redan existerande fiberkabel som var 75 kilometer lång.
    Independent: World’s fastest internet speed sees download speeds 1 million times faster than current broadband.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv