Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Smycken i gravar ger vikingarnas syn på döden

Den ovala spännbucklan på bilden är hittad i Alvesta och tillhör alltså inte de spännbucklor som studerats i avhandlingen. Foto: Statens historiska museum.

Hur såg de som levde i vikingatidens Storbritannien, Irland och Island på döden och på att dö, och hur såg deras begravningsriter ut? Sådana frågor har en forskare vid Göteborgs universitet sökt svar på genom att studera en viss typ av spännen i gravar från denna tid. Studierna tyder på att tidigare forskning fokuserat för mycket på frågor om identitet, och missat begravningsriternas betydelse för en enskild individs död.
    Forskning.se: Smycken i gravar ger vikingarnas syn på döden.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv