Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Grannbarnen viktiga för högre studier oavsett social klass

Barndomens lekkamrater och omgivningar spelar roll i om du skaffar dig en högre utbildning eller ej, visar ny forskning som gått in på djupet med Landskrona. (Fotot är dock från Malmö, ca 1954.) Foto: Erik Liljeroth, Nordiska museets arkiv, cc.

Ditt klassursprung, men också den sociala miljö du växer upp i, spelar roll i om du skaffar dig en högre utbildning. I alla fall om du kommer från Landskrona.
    Studien visar att även i en liten och relativt ekonomiskt jämlik stad är barns förutsättningar olika beroende på var de växer upp. Det kan vara till nytta för dagens stadsplanering som behöver tackla utmaningar som segregering och ojämlikhet i skolor, säger Finn Hedefalk, forskare i historisk demografi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
    Läs mer påLunds universitet: Grannbarnen viktiga för högre studier oavsett social klass.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv