Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Sveriges första kärnreaktor låg i centrala Stockholm

Reaktorhallen under KTH. Här låg en gång i tiden R1 innan reaktorn monterades ner. Foto: Åsa Sommarström.

Den 13 juli 1954 klockan 18.59 startades R1Sverige skrev kärnkrafthistoria.
    Anläggningen byggdes ungefär 25 meter ner i berget under KTH, mitt i Stockholm. Syftet med anläggningen var att användas kommersiellt och för forskning. Målet var att lära sig hur reaktorer fungerar och att använda reaktorerna för att utvinna energi.
    Den 6 juni 1970 stängdes reaktorn ner. Bränslet på omkring 4,8 ton lades i en vattenbassäng i Studsvik och låg där fram till oktober 2007, då det skickades till Storbritannien för att omvandlas till nytt bränsle.
    Mitt I: Sveriges första kärnreaktor låg i centrala Stockholm.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv