Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Detaljerad karta av universum

Låt oss åka på en resa från de lokala stjärnorna till de största skalorna i vårt universum!

Den mest detaljerade 3D-kartan som någonsin skapats av universum. Kartan kallas för Extended Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (eBOSS) och den har skapats av astrofysiker med hjälp av data från Sloan Digital Sky Survey (SDSS).
    Kartan innehåller över två miljoner galaxer, som spänner över 11 miljarder år av kosmisk tid, cirka 300.000 år efter universums skapelse. Datan som eBOSS baseras på har samlats in under 20 års tid av Sloan Foundation Telescope som finns på Apache Point Observatory i den amerikanska delstaten New Mexico.
    SCI News: Sloan Digital Sky Survey Collaboration Releases New 3D Map of Universe.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv