Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Lisa Larson på Gustavsbergs Porslinsmuseum

Lisa Larson är kanske Sveriges mest kända keramiker och hennes figuriner är säkert de mest folkkära.
    Genom keramiken har Lisa Larson speglat sin omvärld och kommenterat aktuella ämnen. Hon har agerat och påverkat och använt sin genomslagskraft och Gustavsbergsfabrikens kapacitet för att hjälpa barn världen över. På hennes initiativ inledde fabriken ett samarbete med Unicef som resulterade i serien “All Världens Barn”.
    Under 1970-talet såldes 100.000 figuriner per år och redan första året kunde fabriken överräcka en check värd en halv miljon, motsvarande 6,2 miljoner kronor. FN:s barnkonvention slår fast barns rättigheter och lika värde. Från 1 januari 2020 är den lag i Sverige.
    Utställningen Lisa Larson visar cirka 200 föremål varav merparten är från hennes tid på Gustavsbergs porslinsfabrik, 1954–1980.
    Finns på Gustavsbergs Porslinsmuseum, en del av Nationalmuseum.
    Gustavsbergs Porslinsmuseum: Lisa Larson.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv