Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Första laserdetektering av rymdskräp i dagsljus

Foto: ESA.

Skrot i omloppsbana runt vår planet efter gamla raketer, satelliter och annat börjar bli ett allt större problem i takt med att det skickas upp allt mer i rymden. Gammalt skrot riskerar att kollidera med aktiva satelliter eller rymdfarkoster och då skada dem.
    Uppskattningsvis finns det över 34.000 skrotdelar som är över 10 centimeter i omkrets som ligger i omloppsbana. Även miljontals mindre skrotpartiklar snurrar runt jorden. De är små men kan komma upp i hastigheter på runt 10 kilometer i sekunden och kan då skada andra satelliter och farkoster.
    Forskarna kartlägger var skrotet runt jorden befinner sig och nu har de hittat en ny metod att göra det på. Det är forskare på Institute for Space Research vid Austrian Academy of Sciences som har utvecklat ett laserbaserat system som kan observera rymdskrot i fullt dagsljus. Tidigare kunde man bara använda laser för att upptäcka rymdskrot under mörkare timmar.
    ESA: First laser detection of space debris in daylight.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv