Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ljus och materia sjunger stämsång i labbet

Genom att placera guldnanostavar med särskilda optiska egenskaper mellan två tättsittande guldnanospeglar har forskarna lyckats kontrollera superstark koppling mellan ljus och materia i vanlig rumstemperatur. Bild: Denis Baranov, Chalmers University of Technology.

När ljus och materia kopplas samman och blir till ett, uppstår en helt ny duett. I den starka kopplingen uppstår en sorts kvasipartiklar, polaritoner, med speciella egenskaper. Upptäckten öppnar nya forskningsmöjligheter och banar väg för till exempel nanomaskiner, ljusstyrd teknik och kvantteknologi.
    Forskning.se: Ljus och materia sjunger stämsång i labbet.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv