Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Bygga en bro på 1300-talet (Prag)

Karlsbron är en historisk bro som korsar floden Moldau, tjeckiska Vltava, i Prag, Tjeckien. Byggandet började 1357 under kung Karl IV:s beskydd och avslutades i början av 1400-talet. Bron ersatte den gamla Judith Bridge, byggd 1158–1172, som hade skadats allvarligt av en översvämning 1342.
    Den nya bron kallades ursprungligen Stenbron eller Pragbron, men har varit Karlsbron sedan 1870. Som det enda sättet att korsa floden Vltava fram till 1841,var Karlsbron den viktigaste förbindelsen mellan Prags slott och stadens gamla stad och angränsande områden. Denna “fastmark”-förbindelse gjorde Prag viktig som en handelsväg mellan Östeuropa och Västeuropa.
    Mycket cool grafik. Pålkran, kofferdam (kassun eller sänkkista), vattenhjul och mycket stenarbete.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv