Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Varför Plymouths myter dominerar den amerikanska fantasin

Denna populära målning av “The First Thanksgiving at Plymouth” av Jennie A. Brownscombe är ett exempel på hur myterna om högtiden blev inpräntade i amerikanarna.
Bild: Wikimedia Commons , cc.
Trump benådar årets kalkon.

I dag, torsdagen den 26 november, är det Thanksgiving, en högtid med religiösa förtecken och historisk koppling till höstens skördefester. I många kulturer har sådant firande blivit utlyst vid olika tillfällen, men det mest kända i dag är det nord-amerikanska firandet.
    Den Thanksgiving-historien är den amerikaner lär sig som barn, antingen i skolan eller från sina föräldrar. Det är den korta, förenklade versionen: Pilgrimer seglade till Massachusetts för religionsfrihet, lärde sig odla grödor från sin inhemska vän Squanto och hade i november en kalkonfest för att tacka Gud för en riklig skörd. Inget av det är exakt, men nyanserna i historien tar lite tid och studier att förstå. UCLA-historikern Carla Pestana går igenom några av myterna kring Thanksgiving, som den komplicerade idén om religionsfrihet.
    Läs mer om vad som verkligen hände på Smithsonian: Why the Myths of Plymouth Dominate the American Imagination
    Wikipedia: Thanksgiving.
    Wikipedia: Plymouth, Massachusetts.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv