Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

1800-talets epidemi som förlamade Amerika

Foto: WolfBlur/ Pixabay.

Det var 1872, och USA expanderade fortfarande västerut, när ett virus plötsligt spred sig från Kanada till Centralamerika. Medan viruset inte påverkade folket fysiskt, påverkades deras sociala och ekonomiska liv dock kraftigt av viruset. Men varför var detta fallet? Det berodde på att viruset riktade sig mot hästar.

I århundraden hade hästar tillhandahållit nödvändig energi för att bygga och driva städer. Nu gjorde hästinfluensan klart hur viktigt detta partnerskap var. När smittade hästar slutade fungera fungerade ingenting utan dem. Pandemin utlöste en social och ekonomisk förlamning som kan jämföras med vad som skulle hända idag om bensinpumpar sinade eller elnätet gick ner.

Läs mer om hästinfluensaepidemin på Smithsonian Magazine.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv