Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ägretthägern stiger

Foto: Mike Baird.

Med sin helt vita fjäderdräkt som ofta kan nå en meter i höjd är den stora ägretthägern, en syn att se när den svävar upp mot himlen.
    Ägretthägern häckar främst i de tropiska och varmare tempererade områdena över stora delar av världen, men häckar även lokalt i södra Europa och Asien. Populationerna på norra halvklotet är flyttfåglar och övervintrar längre söderut, medan häckpopulationerna i varmare områden är stannfåglar.
    Ägretthägern är en sällsynt, men regelbunden gäst i Sverige och har observerats i alla landskap. 2012 säkerställdes den första lyckade häckningen av arten i Sverige vilket skedde vid Storsund på östra Gotland. Paret lyckades föda upp minst tre ungar. Sedan dess har den snabbt etablerat sig som häckfågel i två kolonier, en på norra Gotland och en söder om Kalmar.
    The Ark in Space har ett stort antal fina bilder på ägretthägrar: Great Egret Rising.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv