Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fettlever upptäcks smärtfritt med ny bildteknik

Tvärsnittsbilden över buken är konstruerad så att nedåt i bilden avbildar patientens rygg och uppåt avbildas bukväggen. Däremellan finns bukens organ, bland annat levern och vänster i bilden är patientens högra sida. Två olika typer av bildinsamlingar har kombinerats här, en anatomisk MR-bild (gråskala) läggs ihop med bilder från MRE (färgskala), Med hjälp av dessa går det att se hur långt gången leversjukdomen är.

I Sverige beräknas var fjärde till femte person leva med fettlever. Peter Lundberg och Stergios Kechagias forskar om nya metoder där avancerad bildteknik används för att kunna överblicka hela levern och på så vis undvika vävnadsprovstagning.
    Linköpings universitet: Fettlever upptäcks smärtfritt med ny bildteknik.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv