Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Vad gör vi med övergivna oljeriggar?

Oljan är en ändlig resurs och när olje- och gasplattformar till havs kommer till slutet av sitt ”arbetsliv” kommer de anmärkningsvärda ekosystemen under vågorna till sin rätt.
    De grå stålbalkarna på Platform Holly stiger 72 m över Stilla havets vatten, bara några miles utanför Santa Barbara-kusten. Ovanför vattnet är denna avvecklade oljeplattform tråkig och livlös, men under ytan är det väldigt annorlunda. Under vågorna samlas färgglada fiskar, krabbor, sjöstjärnor och musslor på de enorma stålbalkarna, som sträcker sig mer än 120 meter ner till havsbottnen.
    Den undre delen av riggen är det perfekta skelettet för korallrev. Fullt av fisk och andra vilda djur och växter, säger forskare om Platform Holly, de är i själva verket de mest rikliga mänskliga marina livsmiljöerna i världen. Praktiken med att omvandla riggar till rev i USA går nästan 40 år tillbaka. 1984 undertecknade den amerikanska kongressen National Fishing Enhancement Act som erkände fördelarna som artificiella rev gav och uppmuntrade stater att utarbeta planer för att förvandla nedlagda riggar till rev.
    BBC Future Planet: The new use for abandoned oil rigs.
    National Fishing Enhancement Act of 1984.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv