Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Centuripe

Den italienska staden Centuripe sedd från satellit.

Centuripe är en stad och kommun i provinsen Enna, på Sicilien, Italien. Staden ligger 61 kilometer från Enna i berget mellan floderna Dittaìno och Salso.
    Den grekiske historikern Thukydides nämner Kentoripa som en stad på Sicellerna, på 500-talet f.Kr. Under 3:e och 2: a århundradet f.Kr. var Centuripe Ware en distinkt klass av siciliansk vasmålning, med den ovanliga egenskapen med fullfärgad målning i tempera.
    Cicero beskrev den, kanske med viss överdrift, som den överlägset största och rikaste staden på Sicilien. Den tysk-romerske kejsaren Frederik II förstörde staden helt 1233 i straff för sitt uppror. Kung Charles I av Anjou jämnade ut den helt med marken, och staden byggdes om först 1548 av Francesco Moncada.
    Staden var känd som Centorbi fram till 1863. 1943 under andra världskriget och befrielsen av Sicilien såg slaget vid Centuripe staden fritas från de försvarande tyskarna av den 38:e irländska infanteribrigaden.
    Många kvarlevor av den antika staden, främst från den romerska perioden, finns fortfarande och många antikviteter, inklusive några fina hellenistiska terrakottor, har upptäckts i utgrävningar. Andra sevärdheter inkluderar Chiesa Madre (1600-talet) och ruinerna av det så kallade slottet Conradin, i själva verket ett romerskt mausoleum från kejsartiden.
    Google Maps: Centuripe.
    Comune di Centuripe.
    Engelska Wikipedia: Centuripe.
    Se även Sicily.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv