Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ljuspelare över Finland

Ljuspelare i Uleåborg, Finland. Foto: Thomas Kast.

Vad händer bakom dessa hus? Det är inte norrsken utan en ljuspelare. På de flesta ställen på jorden kan en lycklig betraktare se en solpelare, en ljuskolonn som verkar sträcka sig rakt upp. Ovanstående ljuspelare är fångad i Uleåborg, Finland.
    De flesta halofenomen uppstår då solen eller månen lyser på iskristaller i atmosfären. I detta fall är ljuskällan artificiell. Vintertid händer det att luften fylls av små iskristaller i form av plattor. Om en lågt stående sol lyser på dem kan ljuset reflekteras i deras undersidor – även översidor – och det ser ut som en långsträckt vertikal pelare går genom solen. En sådan halo kallas vertikalpelare.
    Astronomy Picture of the Day: Light Pillars over Finland.
    SMHI: Ljuspelare.

Extremt sällsynt ljuspelare i Ryssland. Klicka på bilden för större format!

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv