Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Konstiga ränder över Ryssland

NASA har upptäckt konstiga ränder i ett visst avsnitt i arktiska Sibirien i en serie satellitbilder. Tagen med Landsat 8-satelliten visar bilderna marken på båda sidor av floden Markha (biflod till Lena) som “krusas” med ränder. Ränderna är mest uttalade på vintern, med den vita snön i kontrast till det mörka mönstret. Men vad är det?
    En möjlig förklaring är skriven i den isiga marken. Denna region på den centrala sibiriska platån är till cirka 90 procent av året täckt av permafrost, enligt NASA, även om det ibland tinar under korta intervaller. Markfläckar som kontinuerligt fryser, tinar och fryser igen har varit kända för bilda konstiga cirkulära eller randiga mönster, rapporterar forskare i en studie som publicerades i tidskriften Science. Effekten uppstår när jord och sten naturligt sorterar sig under frys-tinings-cykeln.
    Live Science: The Arctic Circle: Polar portal to the Arctic.
    Live Science: Mysterious stripes spotted over Russia in satellite images – and NASA is perplexed.
    Science: Self-Organization of Sorted Patterned Ground.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv