Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Varmaste tältet på jorden

Renskötarna i Nentsien måste flytta sitt tält varannan dag under större delen av året. Varje gång de flyttar måste de packa hela tältet, dra det över tundran på slädar och sätta upp det igen på en fräsch plats, ibland i temperaturer på minus trettio grader. Överlevnad beror på att arbeta tillsammans som ett team.
    Nentser eller juraksamojeder är ett folk med trettio- till fyrtiotusen personer som lever i ryska Nentsien. Gruppen bor längs den arktiska kusten från nordöstra Europa till Tajmyrhalvön men är koncentrerad till Jamalo-Nentsien och Nentsien runt de norra uralbergen.
    The Guardian: A world of fire and ice: life with the Nenets – in pictures.
    Nomads.org: IoNA – The Institute of Nomadic Architecture.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv