Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Gelada: Unik primat från Afrikas tak

Foto: A Davey.

Högt uppe i de etiopiska bergen bor geladan. Den bor ingen annanstans och även om den närmaste levande släktingen är babianen, med sitt hårlösa ansikte och korta mun, ser geladan mer ut som en schimpans. Isolerad i dessa avlägsna etiopiska högländer – ofta kallad Afrikas tak – har denna primat utvecklat ett sätt att existera – man kan kalla det en kultur – helt och hållet.
    Gelada (Theropithecus gelada) är en markattartad apa som är endemisk för bergsområden i Etiopien. Den är social och håller ofta samman i stora flockar, som ibland kan innehålla så många som 500 individer. Den påminner om babianerna i utseende, men tillhör det egna släktet Theropithecus. Geladan är den sista medlemmen av en större grupp av primater som hade gräs som huvudföda.
    The Ark in Space: The Gelada: Unique Primate from the Roof of Africa.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv