Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Polens underjordiska saltkatedral

Saltgruvan Wieliczka, finns i staden Wieliczka i södra Polen, den ligger 135 meter under jord inom Krakóws storstadsområde. Gruvan, som byggdes på 1300-talet, producerade bordssalt kontinuerligt fram till 2007, och är en av världens äldsta saltgruvor.
    Kommersiell gruvdrift avbröts 1996 på grund av låga priser på salt och översvämningar i gruvan. Nu är det ett museum, och saltgruvan Wieliczkas attraktioner inkluderar dussintals statyer, tre kapell och en hel katedral som har huggits ut ur klippan av gruvarbetarna.
    Saltgruvan finns med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1978: Wieliczka and Bochnia Royal Salt Mines.
    This City Knows: Strange places: Poland’s ancient salt mines with carved chapels and crystal chandeliers.
    Utforska saltgruvan på Kopalnia: Brak strony.
    UNESCO: Wieliczka and Bochnia Royal Salt Mines.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv