Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

NASA: Ingenuity lyckades med historisk första flygning

Ingenuity tog denna bild när den svävade över Mars-ytan den 19 april 2021, första gången en kontrollerad flygning på en annan planet. Den använde sin navigeringskamera, som autonomt spårar marken under flygningen. Bild: NASA / JPL-Caltech.

Tidigare försök med flygning på Mars fick skjutas upp på grund av tekniskt strul, men under måndagen lyckades NASA göra den första flygturen med minihelikoptern Ingenuity på planeten Mars – den första kontrollerade flygturen på en annan planet.
    Den soldrivna helikoptern blev den första luftburna farkosten som gjort en flygning på en annan planet, den lyfte till sin föreskrivna maximala höjd på 3 meter och bibehöll ett stabilt svävande i 30 sekunder. Därefter sjönk den ner och landade på Mars efter att ha loggat sammanlagt totalt 39,1 sekunder av flygning.
    Läs mer på NASA: NASA’s Ingenuity Mars Helicopter Succeeds in Historic First Flight.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv